Bine ai revenit! Te rugam sa te autentifici
Ai uitat parola?

Acupunctura, sănătatea ascunsă în vârful acului

  • 869 vizualizari
  • 0 comentarii

Acupunctura este o tehnică terapeutică tradițională chineză, folosită de mii de ani pentru ameliorarea durerilor și nu numai. Acupunctura constă în inserția de ace foarte fine pe suprafața corpului pentru a influența funcțiile fiziologice ale acestuia. Modul în care acupunctura funcționează nu este încă counoscut cu exactitate, dar există mai multe teorii: 

      „Teoria creșterii imunității” - acupunctura ridică nivelul trigligeridelor, a unor hormoni specifici, a leucocitelor, a globulelor gamma.

      Teoria endocrină - susține că acupunctura stimulează secreția glandelor endocrine și activează ariile tiroidiene hipofunctionale.

      Teoria circulatorie”-  susține că acupunctura are ca efect dilatația vaselor de sânge, aceasta fiind cauza eliberării de vasodilatanti precum histamina.

 

Printre afecțiunile în care acupunctura se dovedește utilă enumerăm :

- dureri musculo-osteo-articulare (lombalgii, sciatica, torticolis, artroză în diferitele ei forme - gonartroza, coxartroză, artroza umărului, spondiloză, dureri de spate, de ceafă, șolduri, brațe)

- modificări structurale mici ale coloanei vertebrale (hernia de discincipientă)

- în sfera digestivă : balonări, arsuri, hiperaciditate, dureri abdominale, constipație, diaree

- în sfera sistemului nervos : anxietateinsomnie, sindrom neurovegetativ

- tulburări endocrine : dureri menstruale, menstre neregulate, infertilitate

În bolile cronice, acupunctura ajută prin ameliorarea simptomatologiei, rărirea acutizărilor, reabilitare funcțională. În scop profilactic, acupunctura poate face o prevenție a evoluției spre agravare sau o prevenție a declanșării unor afecțiuni.

Beneficii:

Diminuează reactivitatea la stress şi creşte astfel calitatea vieţii.

Ameliorează circulaţia sângelui şi a energiei în organism, pacientul simțind un tonus crescut.

Întăreşte şi susţine sistemul imunitar.

Este de mare ajutor în multe probleme psiho-emoţionale, ajutând la restabilirea echilibrului interior.     

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală şi fertilitatea.                                                                                                       

Creşte forma şi performanţele sportive.

 

Costuri și durată :

Tratamentele sunt individualizate, fiind stabilită o schemă de tratament care să aibă rezultate în funcție de  afecțiunile fiecărui pacient. În ceea ce priveşte costurile acestei terapii, ele variază în funcție de terapeut și de clinică.
Ședințele de acupunctură nu au o durata fixă, deoarece depind foarte mult de severitatea afecțiunii fiecărui pacient. În cazul unor persoane efectul acupuncturii poate fi resimţit de la prima şedinţă, mai ales dacă scopul tratamentului era atenuarea unei dureri. În alte cazuri efectul poate fi dobândit în timp, dar îmbunătățirea ar trebui resimțită după 4-6 săptămâni de acupunctură.

Tratamentul prin acupunctură poate fi asociat cu: masajul terapeutic, kinetoterapia, reflexoterapia, nutriția, psihoterapia, homeopatia și cu alte forme de terapie.

 

 Contraindicații:

Există și situații în care specialiștii nu recomandă acupunctura. Mai exact, este interzisă în cazul femeilor însărcinate, dar și în cazul persoanelor care suferă de boli de piele.

Până în prezent nu s-au întâlnit reacții alergice la acest tratament.

 Vârsta :

Acupunctura poate fi aplicată în genere la orice vârstă, cu excepția copiilor cu varsta de pana la 1 an, deoarece până la acesta vârstă nu este dezvoltată structura acupunctului.

Întrucât există și persoane care se tem de ace și din această cauza nu se încumetă să încerce un astfel de tratament, pentru a resimți efectele sale benefice este posibilă și acupunctura fără ace. Aceasta poate fi utilizată în aceleași afecțiuni precum cea clasică si se poate realiza prin mai multe metode :

- laser-acupunctură cu lumină monocromatică

- magneto-stimularea acupuncturală, adică utilizarea unor magneţi pe punctele de acupunctură.

- presopunctura - presiunea aplicată cu degetele pe punctele şi meridianele de acupunctură.

Acupunctura este terapia ce are efecte benefice asupra minții și corpului, realizând o stare de bine la nivel fizic, mental și emoțional,astfel îmbunătățind calitatea vieții dumneavoastră.

 

Articol realizat de Mădălina Stanciu

 

  • November 22, 2018
  • ConsultaClick
Adauga un Comentariu

Intra in cont pentru a putea adauga un comentariu

Articole similare

Descoperă cele mai avantajoase oferte

Abonează-te la newsletterul ConsultaClick și fii primul care descoperă noutățile!