Bine ai revenit! Te rugam sa te autentifici
Ai uitat parola?

Testul Babes-Papanicolau – cel mai sigur examen de preventie a cancerului de col uterin

  • 626 vizualizari
  • 0 comentarii
In Romania, metoda principala de screening a cancerului de col uterin este examenul citotumoral Babes-Papanicolau. Prin intermediul testului pot fi descoperite leziuni precanceroase si cancer cervical in stadii incipiente, leziuni ce pot fi tratate, reducandu-se astfel rata de decese prin intermediul cancerului de col uterin.

Cand trebuie efectuat examenul Babes-Papanicolau?

Desi cancerul de col uterin apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 30 de ani, testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat prima data in jurul varstei de 25 de ani, cancerul cervical fiind extrem de rar intalnit inainte de aceasta varsta. Recomandarea medicilor este ca examenul Babes-Papanicolau este sa fie facut o data la 3 ani, in cazul testelor negative. Testarea mai frecventa poate fi efectuata in cazul unor rezultate anormale la testarile anterioare, in cazul pacientelor cu infectie HIV sau alte afectiuni specific sistemului imun la recomandarea medicului specialist. Chiar daca pacienta a beneficiat de vaccinare impotriva cancerului de col, screening-ul trebuie efectuat. Vaccinul nu este o garantie 100% de protectie.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?

Cel mai important factor de risc pentru cacerul de col uterin este reprezentat de infectia cu HPV – virusul papiloma uman care prezinta peste 100 de tipuri de tulpini diferite. Din fericire, marea majoritate dintre acestea nu determina aparitia cancerului de col. Pe parcursul vietii, peste 80% din femei sunt expuse infectiei cu HPV, insa in majoritatea cazurilor, sistemul imun elimina virusul inainte ca acesta sa provoace leziuni precanceroase. Debutul precoce al vietii sexuale este si el un factor de risc.

Infectia cu HPV se transmite prin orice tip de contact sexual. Infectia nu se transmite prin contact cu diferite obiecte, cum ar fi obiectele de toaleta. Incepand cu anul 2006 s‐au introdus diferite tipuri de vaccinuri in incercarea de a preveni infectia cu diferite tipuri de tulpini cu risc inalt.

Cancerul de col uterin – semne si simptome

Cancerul cervical /de col uterin nu doare si poate sa nu prezinte niciun fel de simptome. Tocmai de aceea este extrem de important ca femeile sa efectueze screeningul cu regularitate. Odata cu avansarea procesului canceros pot aparea urmatoarele semne:

  • Sangerare vaginala dupa actul sexual, intre ciclurile menstruale sau dupa menopauza
  • Scurgeri vaginale apoase, sangeroase cu un miros neplacut
  • Durere pelvina sau dureri in timpul actului sexual

Teste pentru cancerul de col uterin

Exista mai multe metode de detectare precoce a cancerului de col uterin. In tara noastra cele mai utilizate sunt testarea HPV si  examenul Babes‐Papanicolau care este declarata si metoda de screening.

CONFORM RAPORTULUI ANUAL AL NATIUNII PUBLICAT IN MARTIE 2016 PRIVIND EVOLUTIA CANCERULUI LA NIVEL MONDIAL, IN PERIOADA 2003-2012, RATA MORTALITATII IN RANDUL FEMEILOR DIN CAUZA CANCERULUI, A FOST DE 1,4% PE AN.

Testul Babes‐Papanicolau este o metoda de examinare a celulelor de la nivelul colului uterin. Pentru realizarea testului, medicul va efectua un examen genital si cu ajutorul unei mici perii sau a unei spatule va preleva celule de la nivelul colului uterin care este nedureroasa si neinvaziva. Celule sunt etalate si fixate pe o lama de sticla (test citotumoral clasic) sau sunt introduse intr‐un flacon cu un mediu lichid special pentru conservare (citologie in mediu lichid).

Testarea HPV este efectuata in timpul unei examinari ginecologice in cursul careia se preleveaza material pentru testul Babes‐Papanicolaou sau separat. Testarea HPV se realizeaza prin prelevarea unei monstre de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei mici perii, mostra ce va fi ulterior analizata in cadrul unui laborator. In general femeile sub 30 de ani nu sunt testate pentru HPV deoarece ele pot prezenta infectii temporare care vor disparea fara tratament.

“Cancerul de col uterin reprezinta o problema de sanatate la nivel mondial fiind mult mai frecvent in tarile mai putin dezvoltate si este considerat “boala saraciei”. Testul Babes‐Papanicolaou reprezinta o metoda de screening eficienta cu costuri minime ce poate aduce un beneficiu major in viata oricarei femei.” – Dr Andrei Malutan

Unde pot face testul Babes-Papanicolau? 

Vezi mai multe OFERTE MEDICALE sau contacteaza-ne la 031 080 08 34

 

Articol scris de Anca Paun

Sursa info: Clinica Finas Medical CLUJ

Sursa foto: pixabay.com

  • May 25, 2018
  • ConsultaClick
Adauga un Comentariu

Intra in cont pentru a putea adauga un comentariu

Articole similare

Descoperă cele mai avantajoase oferte

Abonează-te la newsletterul ConsultaClick și fii primul care descoperă noutățile!