Bine ai revenit! Te rugam sa te autentifici
Ai uitat parola?

Despre ecografia Doppler cu dr. Ioana Pop

 • 371 vizualizari
 • 0 comentarii

Ce este ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este o metoda speciala de investigatie care deceleaza morfologia si fluxul sanguin la nivelul vaselor, utilizand o sonda speciala. Metoda este nedureroasa si nu necesita pregatiri speciale.

Ecografia Doppler vasculara ofera medicului specialist in cardiologie informatii despre:

 • Morfologia (forma) structurilor examinate si anume a vaselor de sange
 • Functionalitatea – impactul modificarilor –  de obicei este vorba despre infundari si/sau curgeri in sens invers sau cu parametri modificati, mai rar particularitati anatomice de dezvoltare sau vindecari gresite
 • Specificul tratamentului medicamentos sau chirurgical confirmand proba neutra pentru actul medical.

ecografie Doppler examineaza:

 1. arterele, carotidele si vertebrele in teritoriul extracranian
 2. arterele sau venele membrelor superioare
 3. arterele sau venele membrelor inferioare

Metoda de investigatie se utilizeaza atat pentru screeningul de boala vasculara la pacienti asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular – hipertensiune arteriala, dislipidemie, fumatori, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare, dar si la pacienti simptomatici – cu simptome sugestive pentru o boala cardiovasculara.

Tipurile de ecografii Doppler

 • Ecografia Doppler carotidian este recomandata pacientilor care prezinta ameteli, vertij, tulburari de echilibru sau pierderi ale starii de cunostinta, dar si la cei care au avut deja un accident vascular cerebral in antecedente. Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiana in diferitele sale stadii de evolutie, de la ingrosarea peretelui vascular pana la placa de aterom fara stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative.
 • Ecografia Doppler de artere membre inferioare se recomanda la pacientii care prezinta dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar si in repaus, senzatie de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare. Aceasta poate detecta ingustari, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstructii totale la acest nivel.
 • Ecografia Doppler venos membre inferioare– recomandata pacientilor care se confrunta cu edeme la nivelul membrelor inferioare, marire de volum a unuia dintre membrele inferioare, durere, ulceratii, senzatie de picioare grele. Investigatia detecteaza insuficienta venoasa sau prezenta de cheaguri de sange la nivelul venelor, asa numita trombozavenoasa, o afectiune care poate fi fatala atunci cand nu este diagnosticata la timp.

Articol scris de Anca Paun

Sursa info: Spitalul de cardiologie Clinicco Brasov

Sursa foto: www.freepik.com

 

 • July 13, 2018
 • ConsultaClick
Adauga un Comentariu

Intra in cont pentru a putea adauga un comentariu

Articole similare

Descoperă cele mai avantajoase oferte

Abonează-te la newsletterul ConsultaClick și fii primul care descoperă noutățile!