Bine ai revenit! Te rugam sa te autentifici
Ai uitat parola?

Boli ce se agraveaza in anotimpul rece

  • 710 vizualizari
  • 0 comentarii

Efectele sezonului rece se resimt asupra corpului nostru, indiferent de starea de sănătate. Atunci când sunt prezente și bolile cronice situația se poate agrava și pot apărea pe lângă acestea și alte afecțiuni. Frigul infuentează și scăderea numărului de leucocite ( celule de apărare) și bineînțeles al anticorpilor.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare (hipetensiune arterială, tulburări de ritm cardiac) care nu țin cont de mofturile vremii pot suferi  de dureri toracice ce pot iradia spre gât, acestea fiind produse în urma irigării defectuoase a inimii. Persoanele cu probleme cardiace sunt sfătuite să evite ieșirile din casă dimineața și seara, atunci când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a evita posibilele afecțiuni, cum ar fi spasmul coronian ( preinfarct sau infarct).

Temperaturile scăzute reduc apărarea imunitară naturală a organismului faţă de rinovirus (un agent patogen care provoacă o mare parte din cazurile de guturai) și ne cresc vulnerabilitatea la probleme respiratorii ( bronşita cronică, astmul bronşic cronic, insuficienţa respiratorie). Aceste afecțiuni sunt mai frecvent întâlnite la vârsta a treia și sunt accentuate de frig prin vasoconstricţie, respectiv bronhoconstricţie. Persoanele cu astm trebuie să fie mai precaute în această perioada rece,  deoarece gripa și virozele respiratorii duc la apariția complicațiilor serioase asupra organismului.

Sezonul rece şi factorii agresivi precum frigul, vântul sau gerul modifică structura hidrolipidică a pielii, iar aceasta își pierde gradul de hidratare și devine  mai sensibilă și mai uscată. În perioada rece persoanele cu psoriazis trebuie să ofere o atenție sporită pielii,  folosind creme emoliente și produse hidratante pentru a păstra intact stratul de protecție al pielii.

Durerile articulare pot apărea odată cu oscilația presiunii atmosferice, manifestându-se sub formă de umflături, înroșire, rigiditate sau senzație de instabilitate la nivelul articulațiilor.

Artroza este una dintre problemele de sănătate influențate cel mai mult de schimbările atmosferice, acestea fiind percepute de către receptorii de la nivelul articulațiilor.  Specialiștii ne atenționează să nu confundăm artrita cu artroza,  deoarce aceste afecțiuni au în comun durerile articulare. Artrita este o afecțiune inflamatoare la nivelul unei articulații,  în vreme ce artroza este o boală ce afectează întregul sistem articular. 

În general sistemul nostru imunitar este afectat în mod negativ de orice schimbare ce are loc în viața noastră, fie că vorbim despre alimentație, stil de viață agitat, fie de schimbări de temperatură.

Sunt o serie de simptome care ne atenționează atunci când organismul nostru este slăbit, cum ar fi : starea permanentă de oboseală, apariția durerilor musculare, scăderea sau creșterea bruscă în greutate, virozele respiratorii repetate, răgușeală persistența în rândul nefumătorilor.

Menținerea funcționării optime a sistemului imunitar este o prioritate, iar specialiștii vă oferă o serie de indicații ce vă pot fi de mare ajutor:

În zilele de iarnă, trebuie să ne îmbrăcăm cât mai stratificat, hainele de bumbac vor fi primele în contactul cu pielea , iar deasupra haine de lână. Indicat este să nu ne punem foarte multe haine astfel încât totuși să lăsăm corpul să respire. Este indicat să folosiți sosete călduroase , iar încălțămintea să aibă o talpă groasă pentru a evita cât se poate contactul cu temperatura scăzută de la nivelul solului. 

Foarte importantă este hidratarea intensivă a pielii. Folosirea unei creme hidratante se recomandă şi pentru corp, fiind indicat să fie aplicată imediat după duş. Sunt potrivite creme care să conțină substanţe precum ceramidele, ureea, glicerolul, acidul lactic, care ajută la păstrarea apei în stratul exterior al pielii (epidermul) şi la întărirea funcţiei de barieră a pielii.

Nu uitați însă de stimularea imunității, pentru că organismul dumneavoastră să fie mult mai rezistent în perioada aceasta. Este recomandat să mâncați legume cu frunze verzi și fructe bogate în vitamina C și să reduceți consumul de sare, grăsimi animale, zahăr și carbohidrați. Consumul de vitamina C stimulează producția de limfocite, celule imunitare ce lupă împotriva bacteriilor și a virusurilor.

Cel mai bun mecanism de apărare a sănătății organismului este un sistem imunitar sănătos. Menținerea imunității în parametri optimi este esențială nu doar în sezonul rece, ci și în restul anotimpurilor.

 Articol realizat de Mădălina Stanciu

  • November 13, 2018
  • ConsultaClick
Adauga un Comentariu

Intra in cont pentru a putea adauga un comentariu

Articole similare

Descoperă cele mai avantajoase oferte

Abonează-te la newsletterul ConsultaClick și fii primul care descoperă noutățile!