Bine ai revenit! Te rugam sa te autentifici
Ai uitat parola?

20 Octombrie - Ziua mondiala a Osteoporozei

 • 759 vizualizari
 • 0 comentarii

Osteoporoza este o afectiune  care nu provoaca  durere, singurul simptom evident al osteoporozei fiind descresterea in inaltime. In general  este depistata numai atunci cand se produc fracturi, cele mai frecvente sunt la nivelul soldului, tasari ale vertebrelor coloanei asociate cu dureri cronice, la incheieturile mainilor. Cercetarile in domeniul medical au aratat ca boala nu se manifesta doar la pacientii de varsta a treia ci poate aparea chiar si la tineri.

Exista mai multi factori care pot duce la aparitia osteoporozei:

 • factori hormonali (lipsa hormonilor estrogeni-progestativi)
 • factori nutriţionali (aportul de calciu şi vitamină D)
 • nivelul maxim de capital osos acumulat pana in a patra decada a vietii(amprentele genetice:sex, alimentaţie)
 • factori ereditari (istoric de osteoporoza la rudele de grad I)
 • consumul excesiv de alcool, tutun si cafea
 • lipsa activitatilor fizice (ortostatism prelungit, sedentarism)
 • intervenţii chirurgicale - gastrectomii (înlăturarea unei porţiuni din stomac) sau histerectomii Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de către organism.
 • anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii si anti-epileptice, sau excesul de hormoni

Pentru diagnosticare se folosesc investigatii de imagistica medicala:

 • Examenul radiologic: Radiografia clasica a coloanei vertebrale sau a altor zone ale scheletului reprezinta examenul cel mai accesibil,dar nu permite diagnosticul precoce. Diagnosticul radiologic al osteoporozei este tardiv, cand deja s-a produs o scadere cu 25-30% a densitatii osoase.
 • Osteodensitometria: DEXA este o tehnica radiologica specializata si reprezinta in prezent „standardul de aur” pentru masurarea densitatii osoase, permitand diagnosticul precoce al osteoporozei. Are precizie in determinarea densitatii osoase de la nivelul coloanei vertebrale lombare si de la nivelul soldului intr-un timp foarte scurt (aproximativ 5 minute pentru fiecare zona examinata) cu o iradiere foarte mica, si poate determina densitatea osoasa a intregului corp.
 • Ultrasonometria: masoara calitatea osului, spre deosebire de DEXA (care masoara densitatea osului), si ofera informatii cu privire la structura, elasticitatea si duritatea osului. Acesti factori sunt strans corelati cu densitatea osoasa si servesc la aprecierea riscului de fractura. Aceasta metoda se foloseste de regula pentru regiunea calcaiului deoarece contine tipul de os care se modifica cu varsta, asemanator cu tesutul osos de la nivelul coloanei vertebrale.

 

Tratamentele pentru aceasta afectiune sunt de mai multe feluri: 

Tratamentul cronic farmacologic – calciu, estrogeni pe cale orala sau transdermica, Calcitonina ( reduce pierderile doar la nivelul coloanei vertebrale) folosita in general la persoanele cu dureri cornice legate de fracture sau deformari scheletice, Vitamina D si metabolitii sai

Hidroterapia -  preferabila pentru efectul ei mio-relaxant, mai ales atunci când datorita unor suferinţe îndelungate pacientul prezintă contracturi musculare. NU se recomanda atunci când scorul T al testului dexa este foarte scazut, sau cand exista un proces inflamator.

Electroterapia  - este indicata mai ales atunci când efectul secundar al osteoporozei este sindromul radicular acut.

Kinetoterapia sau terapia prin miscare - aceasta urmareste exercitii de posturare (datorita suferintelor indelungate pacientii iau o pozitie „antalgica”compensatorie) si de tonifiere a masei musculare acolo unde este cazul. Programul de kinetoterapie va stabilit de medicul specialist in recuperare medicala si va fi individualizat in functie de suferinele fiecarui pacient si de intensitatea durerii. Se va tine cont de eventualele interventii chirurgicale suferite de catre pacient.

 Tratamentul chirurgical - este aplicat  doar atunci când, datorita rarefierii foarte accentuate a ţesutului osos, se produc fracturi la nivelul colului femoral.

Osteoporoza este o boala foarte răspândita si esential este sa fie depistata la timp.  Controalele regulate sunt recomandate in principal femeilor – riscul de osteoporoza creste considerabil dupa instalarea menopauzei, dar nici barbatii nu ar trebui sa neglijeze vizita la medic.

 

Articol realizat de Madalina Stanciu

 • October 19, 2018
 • ConsultaClick
Adauga un Comentariu

Intra in cont pentru a putea adauga un comentariu

Articole similare

Descoperă cele mai avantajoase oferte

Abonează-te la newsletterul ConsultaClick și fii primul care descoperă noutățile!